ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές φύλου: Μεθοδολογίες, θεωρίες, πολιτικές» του ΕΑΠ

Γνωστικό Αντικείμενο ΠΜΣ

Το ΠΜΣ περιλαμβάνει τις κυριότερες θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις του φύλου όπως έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο των σπουδών φύλου διεθνώς. Εξετάζει κριτικά τα κυριότερα ζητήματα και τις έννοιες που αναφέρονται στις έμφυλες σχέσεις και την ισότητα των φύλων στο πεδίο των δημόσιων πολιτικών και των κοινωνικών κινημάτων. Έμφαση δίνεται στην ανάλυση του φύλου σε πεδία της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής όπως είναι το εκπαιδευτικό σύστημα, η αγορά εργασίας, το πολιτικό σύστημα, οι πολιτισμικές πρακτικές, η σεξουαλικότητα, η μετανάστευση.

Αντικείμενο – Σκοπός

Σκοπός του ΠΜΣ είναι να δώσει εφόδια σε φοιτήτριες και φοιτητές προκειμένου να κατανοήσουν τις έννοιες, τις θεωρίες και τις ακαδημαϊκές συζητήσεις σχετικά με τις σχέσεις του φύλου, συνδέοντας τις παράλληλα με σύγχρονες κοινωνικές πρακτικές και όψεις της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό αυτό, το ΠΜΣ θα υιοθετήσει μια διεπιστημονική προσέγγιση προσφέροντας θεματικές ενότητες από εξειδικευμένους /ες επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους σπουδών που θα αναδείξουν διαθεματικές πτυχές των σχέσεων του φύλου στις σύγχρονες κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί η δυνατότητα στις/στους φοιτήτριες/ φοιτητές να αποκτήσουν γνώσεις και να εξοικειωθούν με τις φεμινιστικές μεθοδολογίες και τη διαθεματικότητα, τις θεωρίες ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας, καθώς και τις πολιτικές ισότητας των φύλων και καταπολέμησης των διακρίσεων.

Επίσης, θα τους δοθεί η ευκαιρία να εντρυφήσουν σε πιο εξειδικευμένους τομείς, μελετώντας θεματικές, όπως το φύλο στην εκπαίδευση, η έμφυλη βία, η εργασία και η φροντίδα, το φύλο της πολιτικής, η μετανάστευση και η διαπολιτισμικότητα και το φύλο στις πολιτισμικές θεωρίες και πρακτικές.

Το ΠΜΣ καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κοινωνικών ζητημάτων και συζητήσεων που έχουν έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και παγκοσμίως, λόγω της ανόδου των φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ ζητημάτων και κινημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΜΣ αναδεικνύει τις διαθεματικές διαστάσεις των έμφυλων ανισοτήτων διερευνώντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών και τους τρόπους με τους οποίους το φύλο διαπλέκεται με τις κοινωνικές κατηγορίες της φυλής, του έθνους, της κοινωνικής τάξης, και της σεξουαλικότητας.

Το ΠΜΣ, συνδυάζοντας τη θεωρητική ανάλυση και τα ευρήματα των σύγχρονων ερευνών με τη διδασκαλία, συμβάλλει στην εμβάθυνση της ανάλυσης και αντιμετώπισης κοινωνικών ζητημάτων που ολοένα και περισσότερο βρίσκονται στο προσκήνιο του δημόσιου λόγου και των δημόσιων πολιτικών.

Πιστωτικές Μονάδες ECTS Προγράμματος Σπουδών

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) είναι 120 ECTS.

Χαρακτηρισμός ΠΜΣ
Master of Arts (MA)

Ταξινόμηση σύμφωνα με τον κώδικα ISCED-2011 της UNESCO

Με βάση το επίπεδο σπουδών: 7
Ταξινόμηση σύμφωνα με τον κώδικα ISCED-2013 της UNESCO

 βάση τον τομέα εκπαίδευσης: 0314 Sociology and Cultural Studies

Γλώσσα διδασκαλίας
Η γλώσσα διδασκαλίας του προγράμματος, όπως και της εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική.

Διάρκεια φοίτησης
Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι δύο (2) ακαδημαϊκά έτη, ήτοι τέσσερα (4) εξάμηνα.